Profi Vonal

Mítosz, ami MA MÉG bebetonozza az áraid:

Ha az áraid még mindig nem sikerül emelni, akkor keresd a fizetőképesebb ügyfeleket!
Hogyan?

Adj többet, mint a konkurencia! Légy No1 körmös!

Nemcsak a siker elérése, hanem mindig a csúcson lenni. Mert ez a cél!

A Köröm Enciklopédia Webáruháza


Rudnay Krisztina (körömépítő, szakoktató, a Szépvilág Extra Köröm Magazin felelős szerkesztője)

Elágazó láncú kötések a körömlemez szerkezetében

2010.03.15. 07:18 | Köröm Enciklopédia | Szólj hozzá!

 

A keratin láncok amino-sav molekulái alkotják a körömsejteket.

Ezek a láncok keresztirányú kötésekkelkapcsolódnak egymásba.
 
Az elágazó láncú kötéseket egy speciális amino-sav biztosítja, amit cisztin-nek hívunk. A cisztin kötései biztosítják a köröm és a haj erősségét. Minél több cisztin molekula található a szerkezetben, annál több helyen kapcsolódnak egymásba a láncok = tehát erősebb, keményebb, ellenállóbb lesz a szövet.
 
A haj esetében több elágazó láncú kötés a hajszál göndörségét idézi elő – a színező anyagok nehezebben épülnek be a kötések közé. A körömlemez sokkal több kötést tartalmaz, mint a hajszál. Ezzel magyarázható a köröm szilárdsága. Ennek ellenére a túl sok elágazó láncú kötés a köröm törékenységéhez vezet.
 
A formaldehid több elágazó láncú kötést képez a körömlemez belsejében. Ezek a kötések biztosítják a köröm szerkezetét felépítő fehérje-láncok egymásba kapcsolódását. Sajnos nagy mennyiségű formaldehid túl sok ilyen kötést képez a köröm belsejében, elgyengítve a körömlemezt, ami ezáltal törékennyé és kevésbé ellenállóvá válik. A körmök száraznak látszanak tőle.
 
Összefoglalás: Az elágazó láncú kötések a körömlemez struktúrájában fontos szerepet játszanak. Ezek határozzák meg a köröm erősségét és keménységét. Túl sok elágazó láncú kötés azonban törékenységet okoz. A formaldehid tartalmú készítmények képesek még több elágazó láncú kötést létrehozni, ezáltal elgyengíteni a körömlemezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://profivonal.blog.hu/api/trackback/id/tr741840359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Címkék: tudomány
süti beállítások módosítása